Draai uw telefoon om de website te bekijken

Medical Taping bij paarden

Tapetechnieken worden wereldwijd toegepast en worden al jaren gebruikt door doctoren en fysiotherapeuten in de humane sportgeneeskunde.
Veel atleten gebruiken kinesiotape tijdens wedstrijden en de vele positieve reacties vanuit de humane sportgeneeskunde creëerden de vraag naar het gebruik van tape in de paardensector.

Kinesiotape is rekbaar, de dikte en het gewicht van de tape is vergelijkbaar met dat van de huid. Verder is het lucht en vocht doorlatend waardoor minder snel verweking en irritatie van de huid ontstaat. Het heeft verder een hypo-allergene lijmlaag die reageert op warmte waardoor de lijm goed hecht op de huid.

FEI bepaling

In de paardensport heeft de FEI bepaald dat op het wedstrijdterrein geen tape aanwezig mag zijn op het paardenlichaam. In de stallen is dit wel toegestaan. De werking van de tape is met name bij beweging het beste, in eigen omgeving mag het paard met de tape getraind worden. 
Voor bevestiging op het paardenlichaam is speciale tape ontwikkeld, dit maakt dat het te behandelen gebied niet geschoren hoeft te worden, echter een wintervacht belemmert het effect van de tape.

Belangrijkste effecten

De belangrijkste effecten bij toepassing van tape op het paardenlichaam zijn: Pijndemping door overstemming van het pijnsignaal en stimuleren van normale bewegingen. 

  • Verminderen zwellingen en bloeduitstortingen door activeren van de bloed- en lymfecirculatie, tevens behandeling van stalbenen. 
  • Spierfunctie verbeteren door prikkelen van het spiergevoel (aanspannen stimuleren) of door stimuleren van een rekprikkel (spanning verlagen)

 Medical taping is zeker een positieve aanvulling bij het optimaliseren van het bewegingsapparaat van het paard, echter kan bij foutief gebruik ook de bewegingen negatief beïnvloeden. 
De behandelaar moet een goede anatomische kennis van het paard hebben en weten waar de klachten vandaan komen. 
Op deze manier behaal je de beste resultaten uit de behandeling.