Werkzaamheden

Onze werkzaamheden

Samen werken aan een optimale beweeglijkheid van uw paard

Indien er klachten zijn en uw paard reageert niet zoals u gewend bent, dan kan fysiotherapie voor uw paard uitkomst bieden. In veel gevallen kan ik u en uw paard helpen dit probleem op te lossen of de klachten te verminderen.

werkzaamheden

Fysiotherapie voor uw paard

Wanneer de balans in het bewegingsmechanisme verstoord raakt, kunnen klachten optreden en zal Uw paard niet optimaal functioneren.

Indien er klachten zijn en uw paard reageert niet zoals u gewend bent, dan kan fysiotherapie voor uw paard uitkomst bieden. In veel gevallen kan ik U en Uw paard helpen dit probleem op te lossen of de klachten te verminderen.

Een belangrijk onderdeel van mijn werkwijze is de communicatie met U als eigenaar. Door het stellen van de juiste vragen en een onderzoek van het bewegingsapparaat van Uw paard kan de diagnose worden vastgesteld. Op basis hiervan stel ik een behandelplan op. Dit plan wordt met U doorgesproken.

Preventief onderzoek
Niet alleen als er reeds klachten zijn, maar ook preventief kunt U Uw paard laten onderzoeken en behandelen. Op elk niveau is fysiotherapie een zinvolle ondersteuning. Verder kan ik U en Uw paard ondersteunen met vakkundig advies om een stap verder te komen in de training.

werkzaamheden

Dry Needling

Dry needling is een snelle en effectieve behandelmethode bij pijnklachten in het houdings- en bewegingsapparaat. Met dry needling worden spierverhardingen (zogenaamde ‘myofasciale triggerpoints’ of ‘spierknopen’) ontspannen via het gericht prikken met een dunne naald in de spier. Dry needling kent zeer goede resultaten. Het is klinisch gezien een van de meest doeltreffende methoden bij pijnklachten.

Bij dry needling worden door middel van een speciale techniek de aangedane spieren behandeld. Met een lange, zeer dunne naald wordt in de triggerpoint geprikt. Hierdoor ontstaat een reflex, een korte aanspanning, gevolgd door een directe en langdurige ontspanning van de spier. Bij dry needling wordt een droge (dry) naald gebruikt. Dit in tegenstelling tot ‘wet needling’ (het injecteren van een medicament met behulp van een naald). Er wordt bij dry needling dus geen vloeistof in de spier gespoten.

werkzaamheden

Medical Taping

Tapetechnieken worden wereldwijd toegepast en worden al jaren gebruikt door doctoren en fysiotherapeuten in de humane sportgeneeskunde.

Veel atleten gebruiken kinesiotape tijdens wedstrijden en de vele positieve reacties vanuit de humane sportgeneeskunde creëerden de vraag naar het gebruik van tape in de paardensector.

Kinesiotape is rekbaar, de dikte en het gewicht van de tape is vergelijkbaar met dat van de huid. Verder is het lucht en vocht doorlatend waardoor minder snel verweking en irritatie van de huid ontstaat. Het heeft verder een hypo-allergene lijmlaag die reageert op warmte waardoor de lijm goed hecht op de huid.

FEI bepaling
In de paardensport heeft de FEI bepaald dat op het wedstrijdterrein geen tape aanwezig mag zijn op het paardenlichaam. In de stallen is dit wel toegestaan. De werking van de tape is met name bij beweging het beste, in eigen omgeving mag het paard met de tape getraind worden.

Voor bevestiging op het paardenlichaam is speciale tape ontwikkeld, dit maakt dat het te behandelen gebied niet geschoren hoeft te worden, echter een wintervacht belemmert het effect van de tape.

Heeft u vragen?

Op mijn praktijk in het Brabantse Heeswijk Dinther ontvang ik paard en eigenaar voor Fysiotherapeutisch onderzoek, behandeling en deskundige begeleiding. Neemt u contact op voor een afspraak.